Ugrás a fő tartalomra

Sola Scriptura vagy mégsem?

Sokszor feltettem magamnak azt a kérdést, hogy miként lehetne embereket Krisztushoz segíteni? Emlékszem arra az időre, amikor először és igazán meghallottam a csodás evangéliumot. Mélyen szíven ütött az, hogy Krisztus érettem is meghalt. Átadva Neki életem irányítását egy cél lobogott előttem, és pedig nem más, mint hogy Érte és Neki éljek teljesen egész életemben. Visszagondolva nem esett nehezemre az, hogy az iskolába ne beszéljek úgy mint a többi megtérretlen osztály társaim mivel tudtam, hogy Krisztus azt várja tőlem, hogy mind a beszédem és mind a magaviseletem legyen olyan, hogy belőle Krisztust hallják és lássák meg.

Vissza emlékszem arra is, amikor a Nagyváradi (1-es számú) gyülekezet ifjúságában lehettem éveken keresztül. Nagyon jó volt egymással és az Úrral közösségben lenni. Nem voltak hosszúak az isten tiszteletek. Nem volt unalmas, és fárasztó az, amikor a hét napból szinte hét napot az Úr házában lehettünk különböző alkalmak folytán. Nem volt unalmas az Úr igéjének tanulmányozása és nem voltak unalmasak az imádkozások sem. A táborozási alkalmakra nem kellet, nagy reklám hiszen mindenki alig várta, hogy eljöjjön a nyár és közösen elmenjünk a Hargitai táborba vagy éppen sátorozni. A lényeg, akkor munkálkodott Isten amikor nemes egyszerűséggel, de abban a tudatban álltunk előtte, hogy Ő Szent és nem lehet Vele játszadozni.

Eltelt azóta nagyjából tizennégy év, vagy kevesebb pontosan már nem tudom. Változott a világ, és változtunk mi emberek is. Szebbek lettek az imaház épületeink, modernebbek lettek a hangszereink, egyre több keresztyén tanfolyamokat tarthatunk, és szélesebb a lehetőség, hogy az Úr evangéliumát terjesszük. Szomorúan látom, hogy a Bibliai értékeket lassan felcseréljük a magunk alkotta megállapításokkal. Mindent megtudunk magyarázni ami bűn lenne. Van most már szent hazugság, szent harag, szent szórakozás, szent egyet nem értés, szent önzés, szent káromkodás és lehetne még folytatni, sajnos. Mi lesz így velünk, Krisztus gyermekeivel és gyülekezeteivel? Mindent megpróbálunk megtenni, hogy az embereket valamiképpen be édesgessük a gyülekezeteinkbe, mivel maguktól nem igazán jönnek. Ezért kitalálunk mindent. Ha kell úgy alakítjuk istentiszteleteinket, hogy ne legyen túl "erkölcsi", mivel akkor még egyszer nem jönnek el. Olyan reklámokat találunk ki meghívóinkra amelyben a nyelvezet nem különbözik azon beszédektől, amelyeket azok használnak, akik még nem az Úr gyermekei. (Ne értsen senki sem félre, nem támogatom a "kánaányi" nyelvezetet. Énekeink túl gyászosak, vagy túl ugrálósak, és ezért vagy elalusznak az emberek Isten imádata közben, vagy olyan transzba kerülnek, hogy szinte mindent imádnak Istenen kívül.

Valamikor régen ez volt a mondás: Sola Scriptura. Napjainkban mintha nem csak a szólás tűnt volt el közülünk, hanem ennek a két szavas mondatnak a mondanivalója is. Lehet, hogy valaki túl radikálisnak ítél, bár csak zárójelben mondom még csak 32 éves vagyok, de úgy gondolom, hogy nem kell az evangéliumot, és Isten igéjét az emberek kedve és elvárása szerint alakítanunk. Nem az ige alkalmazásáról beszélek, hanem olyan a Bibliában lefektetett igazságokról, amelyek akkor is megmaradnak, ha világ elmúlik. Ezek érvényesek idősebbekre és fiatalabbakra egyaránt. Nincs bennem elkeseredés, de mostanában elég sok olyan keresztyén véleményt olvastam és hallottam, amely nem az Isten iránti szentséget árasztotta, hanem valami mást.

Van reménységem a Mindenható Istenben, aki mindent meg tud változtatni bennünk, és körülöttünk. Ezért benne bízok, és benne bízzunk, mert Ő nem változott meg, és nem is feledkezett meg rólunk.

"És keresék közülök valakit, a ki falat falazna, és állana a törésen én előmbe az országért ..."

Ezékiel 22:30

Megjegyzések

Félix üzenete…
Így van Csabi. Veled együtt érzek ebben. Imádkozzunk egymásért!! Sok erőt és áldást kedves testvérem minden munkádhoz!...
Névtelen üzenete…
Olyan hálás vagyok, hogy ezt valaki végre megírta. Engem is elgondolkoztat és elkeserít, amit itt-ott látok, tapasztalok (pl. a debreceni világtalálkozón észlelt dübörgő zene, persze nemcsak ott, és még sok más is, alfa kurzus, kérdéses szerzők könyveinek áradata stb.). Bárcsak józanodnánk ki, amíg tart a kegyelemidő. És adja meg az Úr azt a kegyelmet nekünk, hogy tudjunk megmaradni „ radikálisnak”.
Tisztelettel
Kelemen Etelka.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ímé, újat cselekszem...

"Ímé, újat cselekszem; most készül, avagy nem tudjátok még"  (Ézsaiás 43:18).      Ez az ige volt az, ami különösképpen hozzám szólt, most az év elején. Régen írtam az oldalamra, nem mintha nem lett volna miről, de jó volt egy kis szünetet tartani. Nem kötelességként veszem a blogolást, hanem egy olyan lehetőségnek, és csatornának, ami által építő gondolatokat oszthatok meg, mindazokkal, akiket ez érdekel. Szóval, visszatérek az előbb említett igevershez, és megosztok néhány gondolatot, amit belőle merítettem.      Régebben az egyik újság arról számolt be miszerint Új Év első napján, egy 18 éves leány vetett véget az életének. Mielőtt ezt megtette volna, egy kis cédulát hagyott hátra a következő írással: "Üzletet kötöttem Istennel, azzal kapcsolatban, hogy ha nem éri meg, hogy ebben az életben éljek, akkor végzek magammal". Itt volt egy fiatal lány, aki egy tartalmas életet szeretett volna élni, de a saját felfogása szerint. Azonban az-az élet, ahogy élt eléged

Töredelmes Lélek

TÖREDELMES LÉLEK A LEGJOBB ÁLDOZAT (Zsoltárok 51:18-19) „Mert nem kivánsz te véresáldozatot, hogy adnék azt, égőáldozatban sem gyönyörködöl. Isten előtt kedves áldozatok: a töredelmes lélek; a töredelmes és bűnbánó szívet oh Isten nem veted meg!” Emlékszem arra, amikor még 15 évesként a mustármag lapját olvastam nagyon megfogott belőle egy történet. Lehet, hogy ti is ismeritek. Egy kisfiúról szól, aki mindenféleképpen áldozatot akart hozni Jézusnak, és elkezdett így imádkozni: Drága Megváltóm, ha kell, akkor elmegyek misszionáriusnak a kannibálok közzé, ha akarod, bibliákat osztogatok a környékünkön, ha akarod ... a végén azonban oda tette, csak egyet kérek, hadd ne kelljek, menjek iskolába! Ma délután a Bibliaiskola évnyitóját is tartjuk, és gondolva az itt tanulókra, remélem, hogy nem ezzel a gondolattal vannak most itt, hogy Uram kérj tőlem akármit, csak azt ne hogy tanuljak. Előfordul az emberrel, hogy Isten iránti szeretetből akar valamit adni, vagy tenni Jézusért, de amikor Is

Isten Kezében ...

"Gondolkodom, hogy ezt meg é rthessem; de neh é z dolog ez szemeimben. M í gnem bemen é k az Isten szent hely é be: meg é rt é m azoknak sors á t" (Zsoltárok 73:16-17). " Könnyű "kimondani" azt, hogy Isten uralkodik, miközben úgy tűnik, hogy a Sátán, a szenvedés és a bűn uralma mintha nagyobb lenne és látszólag Isten tehetetlen. A hit meg kell próbáltasson ahhoz, hogy az igazán értékes legyen Isten előtt. A hitünk megpróbáltatása tesz minket Isten szemében "lelkileg" gazdaggá. Szoktuk mondani: "Tudom, hogy Isten a szeretet, hogy Ő igazságos, szent és igaz"; ezután azonban szembe kerülünk a józan ész által szembesült tényekkel, amelyek ellene szólnak mindannak, amit kimondtunk vagy hiszünk. Megadjuk magunkat, ahogyan a Zsoltár író is majdnem megtette, a pesszimizmus gondolatának…? Ha megpróbálunk feleletet keresni e világban levő problémák megoldására intellektuális vagy tudományos módon, akkor az őrületbe visz, vagy netán tagadja